Lindholmens Fotoklubb News

Lindholmens Fotoklubb News

Lindholmen Fotoklubb News

Hello,
This is where all the news on what is going on at Lindholmen Fotoklubb is posted.
We invite you to comment and give your views.

The address to the blog is http://news.lindholmensfotoklubb.se

Click on the link above to open the blog in a separate window.

Studiebesök: Slottsskogsobservatoriet

ActivitiesPosted by Aldo Bolle Sun, February 11, 2018 22:51:19
Tisdag den 12/12 kl 19 besökte vi Slottsskogsobservatoriet:

Efter en promenad genom en ovanlig Slottsskogen i vinterskrud, tillbringade vi ca en timme med Henrik i ”teleskoprummet” (dvs utomhus) och fick kika genom de två teleskopen som finns på observatoriet.

Henrik inledde med ge en känsla av avstånden och tomheten i universum. Han underströk att astrofoto är en materialsport (se https://astro.astrosweden.se/sv/astrofoto) som dessutom är i princip omöjlig i stan pga ljusföroreningarna, men som också ger svindlande känslor vid tanke på vad man faktiskt observerar och på vilka avstånd.

  • Kombinationen teleskop + webcam är lämplig för fotografering av planeter. Teleskopen måste ha motorstyrning för att kompensera jordens rotation och hålla objektet centrerat. Tänk dock på att planeterna snurrar
  • Vanlig kamera med en normal objektiv och en stabil stativ funkar fint för att fånga Vintergatan. Med (medel) tele kan man ta rätt fina bilder på stjärnkonstellationer.
  • I båda fall behöver man tid för att ta många exponeringar och datorkraft för att lägga samman bilderna.
Han tipsade till sist om ett par nyttiga gratisapplikationer inom astrofoto: Deep Sky Stacker och Registax, samt Stellarium.