Lindholmens Fotoklubb News

Lindholmens Fotoklubb News

Lindholmen Fotoklubb News

Hello,
This is where all the news on what is going on at Lindholmen Fotoklubb is posted.
We invite you to comment and give your views.

The address to the blog is http://news.lindholmensfotoklubb.se

Click on the link above to open the blog in a separate window.

Fotoföreläsning med Katarina Holmström

MeetingsPosted by Aldo Bolle Mon, October 29, 2018 17:59:37

Tisdag den 20/11 kl 17 håller Katarina Holmström, fotograf, fotoföredraget ”Måleriska avtryck

I sitt bildskapande försöker Katarina förmedla en känsla, snarare än en exakt återgivning av motivet. Hon inspireras av naturens organiska former och impressionismens diffusa uttryck och brukar säga att hon använder kameran som målarpensel. Tekniker hon ofta använder inkluderar selektiv skärpa, medveten oskärpa och multiexponeringar.


Fotoföreläsning med Cornelia Schmidt

MeetingsPosted by Aldo Bolle Tue, October 09, 2018 12:55:04

Tisdag den 16/10 kl 17 håller Cornelia Schmidt, fotograf, ett fotoföredrag om hennes projekt ”Just People”

Med sitt projekt ”Just People” har Cornelia försökt fånga essensen i människan, vad vi alla är under ytan. När du plockar bort alla kläder och attribut, vilka är vi egentligen då? Det blir en fotografisk resa genom människors starkaste och svagaste stunder. Med humor och känsla guidas vi genom livsöden som alla berör. Alla människor har en berättelse, alla människor har en historia att berätta. Varje person som har fotograferats för projektet har velat dela sina starka känslor om något ämne, det kan var glädje eller sorg, passion eller övertygelse. Alla fotograferas nakna, fast i sin naturlighet, utan något skimmer av sex eller erotik, tillsammans med särskilda, utvalda attribut som symboliserar just deras eget budskap. Vi människor är alla lika i vår kärna. “Just People” vill påminna om detta, oavsett av hudfärg, kön, religionstillhörighet, etnicitet. Vill du läsa mer om projektet gå in på www.justpeople.se. Cornelia kommer också att dela med sig av sitt sätt att arbeta och vad man bör tänka om vid porträttfoto.
Fotoföreläsning med Hillevi Nagel

MeetingsPosted by Aldo Bolle Tue, October 09, 2018 12:51:26

Onsdag den 23/5 kl 17 håller Hillevi Nagel, fotograf, ett fotoföredrag om ”Att hitta bildberättelse i vardagen”

Som frilansfotograf inom press och information har Hillevi Nagel jobbat med beställda bilder i många år, men längtan och drivkraft att göra egna bilder har varit något som hon har brottats med under lång tid. Den digitala revolutionen har inte gjort det lättare. Plötsligt översvämmas vi av bilder och det är lätt att både förföras och tråkas ut. Hur hittar man tillbaka eller in till sig själv? Hur hittar man sin egen röst? Hillevi försöker se och lyssna. Fånga upp de små signaler som omvärlden ger henne. Små oansenliga meddelanden eller tecken. Utplacerade av slumpen eller en medveten handling. Sak samma – i allt finns en berättelse.

Läs mer om Hillevi här.Fotoföreläsning med Jasmine Sundström,

MeetingsPosted by Aldo Bolle Thu, April 26, 2018 09:54:59
EAB Lindholmens Fotoklubb Inbjuder till en Fotoföreläsning med Jasmine Sundström - fotomodell.

Tid och plats: Torsdag 26/4 kl 17-18.30 ca - Ericsson Lindholmen - Rum Cruiser

Jasmine Sundström arbetar heltid som resande fotomodell och har en bred erfarenhet i arbete med fotografer, allt från nybörjare till professionella på en hög nivå. Idag föreläser hon för fotoklubbar runt om i landet om fotografering ur modellens perspektiv. Vill du lära dig allt du behöver veta för att börja arbeta med modeller, eller har du arbetat med modeller ett tag och skulle uppskatta insikt i hur det ser ut från andra sidan kameran? Under föreläsningen täcks allt ifrån praktisk info att hålla koll på i arbetet, till förklaringar om hur relationen mellan modell och fotograf fungerar - hur du ser till att er fotografering blir en bra upplevelse för er båda.

Fotoföreläsning med Urban Olsson ”Tankar om fototävlingar

MeetingsPosted by Aldo Bolle Thu, March 15, 2018 09:20:36

EAB Lindholmens Fotoklubb Inbjuder till en Fotoföreläsning med Urban Olsson ”Tankar om fototävlingar

Tid och plats: Onsdag 28/3 kl 17-19 ca (inkl fikapaus) - Ericsson Lindholmen - Rum Sailor

Intresset för fotografi har funnits i minst 30 år men tog aldrig ordentlig fart med den analoga tekniken. Enligt Urban själv var han för lat för att det analoga fotandet skulle ta fart. Så det var först när den digitala tekniken blev bra nog som fotandet blev en seriös hobby. Med den bakgrunden är det kanske inte konstigt att det sällan handlar om några välplanerade fotosessioner när han fotar. Det handlar snarare om att ta tillfället i akt när det dyker upp och snabbt se potentiella bilder. Hans sätt har resulterat i vissa framgångar i fotoklubbens tävlingar och det är vad Urbans presentation kommer handla om.

Hur går Urbans funderingar om att delta i fototävlingar? Tankar om att hitta bra platser för sitt fotande, fotandet i sig, hur han väljer ut bilder för tävlingar.Abecita! Darktable! Årsmöte

ActivitiesPosted by Aldo Bolle Sun, February 11, 2018 23:08:14
Den 8/2 besöker vi Abecita Konstmuseum i Borås. Det är sista chansen för 4 fotoutställningar: Lars Tunbjörk, Hannah Modigh, Pål Hermansen och en mycket fin grupputställning av Finlands ”The Helsinki School of Photography”! Se info http://www.abecitakonst.se/museet/pagaende-utstallningar/

Den 5/3 kör vi igång en studiecirkel för att lära oss mera om Darktable, ett open source alternativ till Lightroom!

28/3 är det årsmöte. Dessutom kommer Urban Olsson och Björn Folkstedt, medlemmar i klubben, att dela med sig av sina erfarenheter i att delta (och bli bland vinnarna) i olika foto tävling (preliminärt).Fotoföreläsning med Sanja Matoničkin

MeetingsPosted by Aldo Bolle Sun, February 11, 2018 23:01:58
EAB Lindholmens Fotoklubb Inbjuder till en Fotoföreläsning med Sanja Matoničkin ”Att se världen genom kameran”

Tid och plats: Tisdag 24/1 kl 17-19 ca (inkl fikapaus) - Ericsson Lindholmen - Rum Sailor

Hela Sanjas liv och existens kretsar kring bild och fotografi. Genom det ser hon världen, tar in den, analyserar den och till en stor del, löser sina problem med. Föreläsningen, som är i två delar, har denna grund som en genomgående röd tråd. Den första delen, Med kameran genom livet, handlar om iscensatt fotografi. Där berättar Sanja om hur hon iscensätter sig själv för att på så sätt försöka möta och bearbeta sitt mörker. Den andra delen, Pärlan i pölen - en kärleksförklaring till Helsingborg, bygger på ett 5 år gammalt arbete som grundar sig i begreppet hemmablindhet. Bilderna föreställer reflexioner i vattenpölar av hennes hemstad. Projektet resulterade i fotoboken Sundets pärla, som utkom sommaren 2017


Studiebesök: Slottsskogsobservatoriet

ActivitiesPosted by Aldo Bolle Sun, February 11, 2018 22:51:19
Tisdag den 12/12 kl 19 besökte vi Slottsskogsobservatoriet:

Efter en promenad genom en ovanlig Slottsskogen i vinterskrud, tillbringade vi ca en timme med Henrik i ”teleskoprummet” (dvs utomhus) och fick kika genom de två teleskopen som finns på observatoriet.

Henrik inledde med ge en känsla av avstånden och tomheten i universum. Han underströk att astrofoto är en materialsport (se https://astro.astrosweden.se/sv/astrofoto) som dessutom är i princip omöjlig i stan pga ljusföroreningarna, men som också ger svindlande känslor vid tanke på vad man faktiskt observerar och på vilka avstånd.

  • Kombinationen teleskop + webcam är lämplig för fotografering av planeter. Teleskopen måste ha motorstyrning för att kompensera jordens rotation och hålla objektet centrerat. Tänk dock på att planeterna snurrar
  • Vanlig kamera med en normal objektiv och en stabil stativ funkar fint för att fånga Vintergatan. Med (medel) tele kan man ta rätt fina bilder på stjärnkonstellationer.
  • I båda fall behöver man tid för att ta många exponeringar och datorkraft för att lägga samman bilderna.
Han tipsade till sist om ett par nyttiga gratisapplikationer inom astrofoto: Deep Sky Stacker och Registax, samt Stellarium.

Next »