Ligthroom Kurs 6/5

ActivitiesPosted by Aldo Bolle Wed, April 15, 2015 18:19:18

Komma igång med Lightroom, bättre bilder på ett okomplicerat sätt

För dig som har börjat med Lightroom men vill komma vidare och även jobba lite enklare med snabb bildredigering av dina naturbilder.

Inriktning på kursen är egentligen ett klassiskt mörkrumsarbete utan kemikalier med vi tar hjälp av en dator och Lightroom där vi inte drunknar i en massa komplicerade program och tekniker, där stor datorkunskap är ett måste, vi missar det primära – att få fram det bästa i dina bilder. Vi skall använda vår tid till mer fotografering.

I kursen går vi igenom steg för steg ett bildflöde från import till en färdig bild och du kommer att använda dina egna bilder, för att få en bättre förståelse för bildbearbetning och ditt egna bildseende.

En genomgång av de olika delarna i Lightroom med vilka inställning jag behöver ha när jag börjar, vi går igenom det som vi kallar moduler men framförallt med vad vi kan få fram med hjälp de olika verktygen i framkallningsmodulen för att få till en bra bild.

– Få liv i platta o lite grå-trista bilder.

– Lutande horisonter och objektiv fel.

– Övertoningar, kontraster, skuggor och högdagrar.

– Vad vi kan göra med hjälp av justerings penslar.
– Skapa egna förinställningar och egna smarta justeringspenslar.

– Perfekta skärpan, hur vi skärper bilder som är lite suddiga på ett smart sätt.

– Rädda ”misslyckade” bilder.
– Balansera färger, framhäva, förstärka exempelvis skapa solnedgångar.

– GPS tagga bilder.

Vi kommer även titta lite på om hur vi kan göra för att ha en bildbank på en fristående minnesenhet(hårddisk) och växla mellan de olika enheterna samt ”back-up” en säkerhet.
Lite kort om Bok och bildspels -modulen.

Lite kort om nyheterna i Lightroom 6 som t ex att sudda i ett Graduated filter etc.

Lite förkunskap krävs om bildbearbetning.

Du tar med en dator med Lightroom installerad. Lightroom kan laddas ner som 30 dagars test utgåva annars finns den att köpa som fristående program eller som en del i Adobe Creative Cloud abonnemanget. Varje deltagare tar med egna bilder (3-4st.)för bildbearbetning och ett USB minne för att kunna ta del av bilder och material som vi delar under kursen.

Kursledare: Jan Wallermark

Kursen kommer troligtvis att hållas på engelska, med möjligheten till att ställa frågor på svenska